ogi píše:
Potvrdilo se ze Slovaci neumi prohravat a jejich uzkoprsost
"Bylo až trapné, jak se Češi na ledě chovali," prohlásil útočník Pavol Demitra. "Jakmile jsme se jich dotkli, hned spadli."
Generalizování - připisování nějaké vlastnosti jednotlivce / malé skupiny jednotlivců celé skupině
(v tomto případě fanoušek/hrska fanoušků / hráč vs. "Slovaci neumi prohravat" apod)) je běžná vlastnost lidského uvažování, nicméně to absolutně skresluje skutečnost.
Když někdo (jeden jedinec) něco řekne, a na základě jeho výroku se řekne, že VŠICHNI příslušníci toho národa jsou takoví – tak mi to nepřijde příliš bystré a inteligentní.
To mi přijde jako absolutní nesmysl.
Na té nebo oné straně.
Podobně je to s tím oblíbeným výrazem "čobol". Na základě jedné i když asi tvrdou realitou inspirované osoby z jednoho filmu se označí celý národ. Samozřejmě stejně je to s výrazem "pepík" – označující čecha, pražáka – v přeneseném významu snad i moraváka.
(Neuplatňovali právě komančové a náckové právě kolektivní označování (všichni židi) a kolektivní vinu?)
Nicméně takhle právě reagují
- slováci, kteří např. nikdy nevylezli ze své Bratislavy, nebo jiné Hornej-Spodnej situované někde poblíž hranice se Zakarpatskou Rusí
a nikdy "živého čecha" neviděli, nezašli s ním na pivo, nesedli si, nepromluvili - jen o "nich" čtou, resp. diskutují na různých fórech. Mají takový jakýsi obraz - češi? To jsou ti švejkové, ti švédové, co pořád žerou Knedl-vepř-zel a pijí pivo a nic nedělaj - zlatí českí ručičky - nedělat a vydělat. Kdyby nad sebou neměli německý bič, tak by neudělali zhola nic.
, nebo
- češi, kteří např. nikdy nevylezli ze své Prahéé, nebo jiné Horní-Spodní situované někde u Chebu, či Karlových Varů a nikdy "živého slováka" neviděli, nezašli s ním na pivo, nesedli si, nepromluvili - jen o "nich" čtou, resp. diskutují na různých fórech. Slováci, to jsou takoví ti 100 let za opicemi. Slovák to je ten s tou valaškou v ruce, co pase ovce a pojídá halušky, někdy tu valašku vymění za hokejku a pak rube bohajeho hlava-nehlava.
Jak se říká té vlastnosti? Teď si nemůžu vzpomenout na ten výraz.
O čem jsou ty naše žabo-myší války?
Najíme se z toho?
Nebo posílím své imaginární ego z toho, že si sám sobě mini-částečně dokáži na základě neobjektivního vzorku obyvatelstva, že "můj" 10-milionový národek je lepší, než ten odvedle s 5-miliony obyvatel odvedle?
Myslím, že víc objektivněji uvažují ti, co jsou si vědomi své omezenosti myšlení, nebo např. ti, co mají smíchané příbuzenstvo na obou stranách Atlantiku, nebo řeky Moravy, která se – vzhledem k názorům některých může zdát větší než Atlantik.
(ale ano, přitom stačí zapomenout, že např. (pra)dědeček se narodil bůhvíkde na východ od řeky Moravy, (pra)rodiče žili někde u Źítkové a pak se přestěhovali za prací do Prahy a jsem čech jako řemen...) (nebo naopak: např mí předkové přišli ze západu na východ (pozemky za Rakouska-Uherska tam byli levnější

- a tak právě proto, že na to nezapomínám, nemůžu nadávat jednostranně ani na tu, ani na onu stranu.

)
Podobně a krásně to Roger vyjádřil slovy z ATD, Perfect Sence, p.1
Hold on hold on soldier
When you add it all up
The tears and the marrowbone
There's an ounce of gold
And an ounce of pride in each ledger
And the Germans killed the Jews
And the Jews killed the Arabs
And the Arabs killed the hostages
And that is the news
And is it any wonder
That the monkey's confused
Naše války jsou k smíchu. (protože ve své omezenosti mlátíme ty ostatní. - a opice se pak z toho může zbláznit...)
Já si spíš myslím, že vlastnosti národa se projeví i na základě jeho početnosti. Kdyby nás bylo jako francouzů za časů Napoleona, nebo němců za časů Hitlera, to by jsme taky dokázali divi – to by svět čubrněl.
Jenže nás je málo, svět jsme nedobývali, ještě že je ten hokej... (ale i tam nás – hlavně finančně – převálcují jiní – viz Švýcarsko.

)
ogi píše:
Demitra ty jsi normalni blazen s komplexem
Dokud s toho hokeje budou delat bratrovrazdu tak od nas vzdycky dostanou na prdel
A co čekáš od hokejistu? Myšlení filozofa nebo etika?
Takových se tam najde víc – v obou mužstvech, národech...
Jo?
Koho myslíš pod pojmem "my" a "brečící slováci"? Jako že VŠICHNI slováci brečí? Nebo zase jen pár jednotlivců? Jako, že žádný čech nebrečí? – zase zkreslující generalizace...
Pravděpodobně podobně jako u Demitru - snad tam někoho trochu stáhl, ten se hned poroučel k ledu - třeba i nechtě, nebo se jednoduše neudržel na bruslích - cojávím - a Demitra to viděl takhle a zgeneralizoval... a je to...
All we need to do is make sure - we will keep talking
(pravdou ale je, že na to mluvení není často ani prostoru, ani času.)
(Já zase neměl rád ubrečeného Fernanda Alonza (F1) – ale neříkám, že všichni španělé brečí.)
(Snad možná většina novinářů – i v ČR břečí – a omlouvá, za co všechno se nemohlo apod.
A oni by to snad ani nepsali, kdyby nevěděli že se najde vždy stádo těch, co to budou číst...)
http://www.youtube.com/watch?v=0bDY0DfE ... re=related
(1:06 - 1:08 - necháváme se chytit jako ryba na háček.)
Společnost nás jednoduše formuje, informuje, ale v podstatě i deformuje do podoby, ve které nás chce mít -podobně animace What Shall We do Now....)
Ad hokej a sport všeobecně.
Jednoduše je to tak, že čas od času se narodí talent, co se dostane k danému sportu.
Jejich frekvence – se dá podchytit – připravenou strukturou (v tomto případě – podpora hokeje)
Pokud máš početnější národ – máš víc potencionálních hokejistů.
Pokud je menší národ, má míň potencionálních hokejistů.
Proto má šanci jenom v tom druhém faktoru – připravenou strukturou na podchycení talentu.
(a k tomu je nutno mít finance...)
(Já například žasnu nad tím, kde ti finové berou ty rychlé jezdce F1 – Rossberg, Hakkinen, Raikonnen... )
A komu vlastně obyčejně fandím?
Občas mám pocit, že všem – slovákům, čechům, rusům (a to jde teď těžce – když jsou v jedné skupině...).
Že je Ovečkin (jak jsem četl) pořádně namyšlený? A – jak jsem četl, prý byl drzí i v zápasu ke Slovákům?
Co už... asi to nebude gentleman – to asi od něho ani nikdo nechce... Ale zase negeneralizovat.
A kdo není namyšlený? (pokud bych znovu generalizoval...) Češi, slováci, kanaďani, američani, rusové?
Asi všichni a zároveň nikdo – resp. každý v průměru stejným způsobem.
Všichni jsme stejní a jiní.
Kéž dovedu naslouchat rytmu tvého srdce,
kéž dovedu vstoupit do tvého domu,
kéž dovedu navštívit posvátná místa,
kéž dovedu otvírat tiše a s úctou dveře všech domovů
ke kterým mě cesta dovede,jsme stejní a jiní…….
(Hradišťan, Mys dobré naděje)
Jak to řekl jeden český fanoušek v jednom diskusním fóru:
"Vzkazuju ,že na obou stranách Karpat (a Proti dodává, že na celém světě) jsou i slušní lidé, i debilové. Extrémních názorů si nevšímejme-já dnes fandil Vám a věřím že spousta Slováků bude fandit i nám proti Rusům.Nenechme se strhnout k primitivním národnostním sporům."
Asi tak...