fernetti píše: ↑05.07.2020 20:15:43
ty kříže nemají podle mě úplný vztah k textu...
K textu asi ne... i když .. ti duchové znějí zvlášně...
NIcméně...
...samozřejmě – posledních cca 33 let jsem s Davidem nemluvil

, a tak je to jen moje domněnka.
Nevím jaký "vztah" má David k víře (v cokoli a kohokoli), ale jako Rytíř jejího Veličenstva by třeba – na postarší kolena – mohl Její Veličenstvo uznat jako Hlavu jediné a pravé Anglikánské církve, co věří v Ježíše Krista. (Anglie je přísně křesťanská (anglikánsky) - všichni členové královského rodu nemohou v nic jiného věřit.
Ale ke klipu: Pokud jsem dobře počítal, tak je v něm asi 7 záběrů kamery, kde je vidět kříž. A to mi na "ateistu" a i na "vlažného křesťana" přijde až-až-až hodně moc. Taky když uvážím, že jakýkoli záběr na jakýkoli náboženský symbol v klipu, může být "komerčně dosti nevýhodné", protože tak ztrácí potencionální nákupce budoucího alba v "táboře proti-věřících" a u "konkurence", které "svého boha" nazývá jiným jménem a u ateistů... Obzvlášť, když křesťanství je zjevně na ústupu a budoucnost patří "nábožensví jiné knihy nežli Bible" (a to si ještě budoucí generae toto "THEM & us" užijí...)
Bůh sem – Bůh tam – myslím, že jistá část lidí s tím, jak se věkem, nemocemi a psychikou blíží "konec (tohoto?) života", tak začne být jaksi "psychologicky víc náchylná", aby začali věrit "v něco". Zkrátka mnozí a-teisti časem "vyměknou". Obrazně řečeno – ke stáří, když máš "revolver na spánku" a ani jeden den nemůžeš vědet, zda není poslední, tak "věřit v jakési nebo jakékoli pokračování existence" je o poznání náchylnější, než když člověk má cca 20-30 let a jointa v ruce...
Psychologicky vzato – jak člověk stárne, tak jeho mysl se odpoutává od věcí minulých, které ztrácejí barvu nebo úplně vyblednou; kterých se držela v letech mladosti a síly, a tak hledá, co by ji ještě mohlo zaujmout. A protože mysl je jaksi automaticky obrácená na "očekávání budoucího", tak si to budoucí – psychologicky vzato "něčím vyplní" - něco si prostě najde. Nebo se prostě vrátí do dětství a "přebarví to nanovo". (nebavím se o víře jako o víře "v pravdu", ale jako "psychologiký fenomén").
Pokud jde o Gilmoura a jeho ateizmus, tak již před 14 lety mne zaujal text "This Heaven" z On an Island, kde stojí:
This Heaven
....
I need no blessings but I'm counting mine
Life is much more than money buys
...
I've felt the power in a holy place
...
Now I'm here in a state of grace
This earthly heaven is enough for me
So break the bread and pour the wine
I need no blessings but I'm counting mine
Life is much more than money buys
When I see the faith in my children's eyes
...
Then I Close My Eyes
(ten název instrumentálky celkem koresponduje s mou úvahou...)
Z mého pohledu to lámání chleba a nalití vína má jasný odkaz na poslední večeři Krista, což je – aspoň dle Bible - odkaz na jistého pradávného Melchisedeka, který obětoval chléb a víno Jedinému Bohu dávno-dávno před vznikem Izraelského národa za doby Abraháma.
Anyway... I když nevím, zda Gilmour "věří", tak jsou lidi, co "věří" v Gilmoura.

Viz:
Pro skutečné zájemce:
https://www.amazon.ca/Mazumi8-David-Gil ... B01N25XZV7