proti píše:Flower-pot píše:Problem a skusenost, to je snad rozdiel, nie? Nemusi byt kazdy doktor alkoholik, ale minimalne je fajn, ked ma s alkoholom skusenosti... Nemozes pochopit zmeny vedomia externe (alebo na pokusnych kralikoch- vid pokusy s LSD v psychiatrickych liecebnach

)
Jasne - rozdiel. Nicmene, na puvodnim tvrzeni to nic nemeni...
Napisal si, ci musi byt kazdy lekar na protialkoholickom alkoholik. Ja som napisal, ze nie, ale ze by mal mat s alkoholom skusenost. Kde je problem?
Flower-pot píše:
No, ale tiez nie je pravda, ze kazdy fajciar sa stava obetou cigarety... (nejdem sa tu hadat o potencionalnej fyzickej zavislosti na nikotine, ta je nespochybnitelna)
To jsem ani netvrdil. (?)
Reagoval som na to, ze kazdy fajciar je slaboch, netvrdim, ze si to tvrdil...
Flower-pot píše:Co takto jednoduchy dovod, ze ho fajcenie ho jednoducho "bavi" (sposobuje mu prijemne pocity, ukludnuje ho, cokolvek)
A proc tou svou zabavou otravuji lidi kolem sebe? Na ulici, chodniku, v parku, restauraci a pod...
Kdyz bych ja otravoval souseda napr. hlasnym poslouchanim PF, tak to stisim a pod...
Nekdo by mel vymyslet katalizator na kuraky...
V tomto sa zhodneme- povolil by som odstrel netolerantnych fajciarov.

Ale nikto mi nema pravo kecat do toho, ci budem fajcit doma alebo nad pivom vo fajciarskej krcme.
Flower-pot píše:
Sorry, ale na generalizaciu vzniklu z demonizacie diabolskeho slova "droga" som alergicky. Co konkretne teraz myslis? Kofein, alkohol, nikotin, marihuanu, hubicky, LSD, opium, kokain...?
Jesssskovivoci... demonizace? Dabelske slovo? A to jsi vzal kde??? Asi to jinak ctes, nez ja pisu...
Ad vyznam slova "droga" - myslim, ze kazdy normalne uvazujici pochopil o cem je rec -
Vysvetli mi jak chapes slova generalizace, demonizhace, dabelske slovo...
Tuto som nereagoval konkretne len na teba, ale na postoj, aky som z okolia zvyknuty, t.j. nieco v style "Drogy su zle, aaaano?" Pod pojem "drogy" spada take obrovske mnozstvo latok s tak obrovskym mnozstvom ucinkov, ze hadzat to do jednej skatulky je mi proti srsti...
A k druhej poznamke, myslim, ze beries iba spicku ladovca (aj ked teraz neviem, ci mas na mysli Syda, kde psychedelika zohrali ulohu katalyzatora alebo narkomanov pod mostov). Ale ekvivalencia hulic <-> narkoman neplati

Dobre... ekvivalent hulic narkoman neplati, nic mene mi to spada v jedno hulic - hulic... [/quote]
Ok, tak vyznam slov, aky im bol priradeny v predchadzajucom prispevku
Hulic- niekto, kto si raz za cas zapali jointa (v sucasnej dobe teda relativne velke percento minimalne mladeze- co sa tyka statistik, tak tusim marihuanu vyskusal kazdy piaty american, co mi tiez pride malo)
Narkoman- niekto, komu drogy znicili zivot.
Navrhuji zalozit dalsi topic o lingvistice...
Ja sa raz naucim vyjadrovat, dajte mi cas
Ad spicka ladovca - tak jo - myslim, ze ani ty, ani ja nema ted po ruce pravdive udaje o tom, "kolik" lidi huli a "kolik" presne je zavislych...
Takze je to o tom, ze se bavime o pohledu na vec.
Presne udaje z hlavy teda nevyhrabem, ale proste lahke drogy ako trava zas tak silny ucinok nemaju (rovnako ako pivo samy z teba narkomana nespravia) a bolo aj vedecky dokazane, ze marihuana vstupna droga nie je (a nevzbudzuje fyzicku zavislost). Vseobecne je to droga, ktora ma ovela vacsi ucinok na psychiku nez na telo (samozrejme, stale je to fajcenie a v otazke s mozgom je stale mnoho nevyjasnenych otazok).
Nicmene... je to o postoji k zivotu... co clovek k nemu potrebuje...
Clovek se od zvirat lisi tim, ze ma moznost rozhodovat sa nejen instinkty, ale sam (v jistem smyslu) urcuje co je spravne a co ne. Nepotrebuji v zivote se opajet cimkoli, co mne zbavuje teto schopnosti...
A co takto droga "fenylethylamin, ktora sa v tele vylucuje, ked je clovek zamilovany? Ta tiez zbavuje cloveka sudnosti, nie?

Ale o to tu nejde- nikdy som netvrdil, ze drogy su k zivotu potrebne (a tiez netvrdim, ze ty tvrdis, ze som nieco take tvrdil, aby sme sa vyhli nedorozumeniu

). Ale drogy rovnako nie su a priori zle, a ich primarnym ucinkom nie je nicit zivoty. Ano, maju tu schopnost (znova- ako ktore, kofein to asi nebude

), ale rovnako mozu zivot obohatit, alebo nim prefrcat bez vyraznejsej stopy. Drogy nie su ciel (aj ked tak byvaju casto vnimane, co je imho chyba)- iba prostriedok, kluc k pozitkom a zmenam vedomia.
(ocekavam, ze zase dostanu lekci z biologie v cem vsem se clovek lisi od zvirat... )

Sorry, nemam naladu, mozno nabuduce...