proti píše:Nic mene, pokud vse by bylo vnimano jen z pohledu chem. reakcii + formace/informace/deformace cloveka okolim, jaksi by se mi z toho vytracel pojem o svobodne vuli cloveka - i kdyz v ramic danych hranic...
Ale ved formovanie cloveka sa so slobodnou volou nevylucuje- rovnako chem. reakce...

Ujasnim- nemyslim to tak, ze cloveku prebehne v hlave latka XYZ a tak ho napadne urcita myslienka, ale naopak- prave tym, ze clovek mysli, tak spusta nejake chemicke reakcie... Tu sa ale pohybujem na velmi tenkom lade a varim z vody, takze toho necham...
A to je taky to co mi na "drogach" vadi - jaksi "berou cloveku svobodne vule" - "chci jit rovne a proste nemuzu, zeme se dviha a pod.
Ale clovek pod vplyvom drog nemusi byt len pasivnym pozorovatelom- aj ked riadit auto asi moct nebude, ale slobodna vola neznamena, ze
musim robit vsetko tu a teraz...
ad "vykradeni bytu" - moje chemicke reakce muze byt prece jenom odlisna.
- bud se poradne nas...
- nebo si reknu "Buh dal, Buh vzal" - i to je chemicka reakce?

Pockat, ja som nikde nikdy netvrdil, ze kazdy mozog funguje rovnako, na to som moc silny individualista

Nicmenej, ja predpokladam (ako som aj pisal), ze nielen emocie, ale aj myslienky su na chemickom zaklade- ALE je to ale len teoria (ktorej sa trochu, eh, nepatricne drzim) a v psychologii sa nejak extremne nechytam, takze samo o sebe to moc relevantne nie je (ostatne aj priklad s vykradnutim bytu som vytiahol na nieco ine)
fernetti píše:
myslím si, že jednou z hlavních příčin (neříkám, že jediná) sydových problémů byla neschopnost zvládat psychický tlak. je to sice na delší pokec, teď nemám čas se k tomu víc rozepisovat, ale možná by tohleto téma stálo i za nový thread v sydově sekci.
ano, pred tym som to zle formuloval- chcel som len vyjadrit nazor, ze LSD nebolo podstatou Sydovych problemov (jeho katalyzacnu funkciu nepopieram)...