bery píše:Zase tak hloupá není, taky jsem byl zvědav jak se to pojmenovali. Jmenuje se to "Pink Floyd" a podtitul "od založení do současnosti"
Jo, ten název je teda dost slabý
Jaký je překlad?
četl jsem jen půl úvodní strany a pak nějakou náhodně vylosovanou a zdálo se mi to solidní, ale ja nemám velké nároky (srovnávám se svými schopnostmi) a vím že informační hodnota pro mě bude větší než když jsem četl originál.
Věřím ale že se zde najdou kritici.
Já říkám: je to ok, a jsem rád že to vůbec někdo vydal a děkuju jim.
Teda, jsem teprv na začátku a bavím se skvěle. Nickovi všechna čest. Napsal to fakt živě. A taky jsem jednou neodolala a přečetla konec Už vím, co mám společného s Rickem Wrightem....
Kdo chce vědět, ať si následující bílé místo označí, přeci jen abych tu něco nepráskla... Celofánovou posedlost na cigaretových krabičkách i když jsem na tom možná o něco hůř... Já jí mám, i když nekouřím
A název pravda přeložili velmi umělecky
Finally I understand the feelings of the few
Ashes and diamonds, foe and friend
- We were all equal in the end...
tak jsem dneska díky berymu mohl vidět český překlad a není to věru zlé! sice je text místy kostrbatý až doslovný, ale zase pořád stokrát lepší, než kdyby si překladatel vymýšlel
there´s no dark side of the moon, really. matter of fact it´s all pink.
Dave píše:"Clare Tonyová" - no to mi málem vylezly oči z důlků...
přechylování ženských jmen do češtiny (-ová) je správně, to imho není problém překladatele.
No výplody typu Lucy Liuová, Britney Spearsová, Anna Kurnikovová mi protahují obličej vždy, snažím "-ová" při čtení nevnímat. Přechylování cizích jmen je úchylnost, která nemá žádné opodstatnění. Snad vyjma nezvyku v některých pádech...
Teď ale narážím na to, že by to měla být Clare Torry.
Dave píše:No výplody typu Lucy Liuová, Britney Spearsová, Anna Kurnikovová mi protahují obličej vždy, snažím "-ová" při čtení nevnímat. Přechylování cizích jmen je úchylnost, která nemá žádné opodstatnění. Snad vyjma nezvyku v některých pádech...
Ad absurdum:
A nevite nekdo jak se jmenoval otec Clare Torry? Ja totiz rad ctu ne Clare Torry, ani ne Clare Torryova, ale napr "Clare Stepanovicovna Torryova" - Jak nadherne to zni...
Tolik slz. Chladná. Miluji tě i nenávidím.
Nadřazenost i svoboda. Turistika i drancování.
Deutschland nad námi všemi! Je to štěstí nebo prokletí?
Deutschland! Jste zapomnění nebo je to požehnání?
(Rammstein, Deutschland, Radio Tapok – cover)
no jasně, já ti rozumím, co máš na mysli. pokud se tak stalo jednou, měl bych na mušce tiskařského šotka, pokud víckrát, mířil bych na editora
(podstatné je, že víme, o koho jde, že...)
tak to už jsem s tím ulítlým koncem třetí, kdo si tohleto myslí...
ale neva, i tak je to hodně dobré počtení. těším se na barryho milese a jeho pojednání o "ufo years"...