Broken China
Moderátor: bery
- the Dark Lord
- piper
Gratuluji, staneš se majitelem klenotu, který tě napoprvé asi moc nenadchne, ale časem tě vcucne přímo do svého nitrafernetti píše:na vltavě mají broken chinu za nějakých 233,- kč, tak jsem si udělal radost a konečně si ji objednal. až ji naposlouchám, tak sem postnu, pár řádek o ní. jen doufám, že to bude dřív než za tři týdny, co anoncují na webu...
tak už tu zlomenou čínu (nevíte někdo, proč takový název? mě nic nenapadá...) mám přes týden doma a párkrát jsem si ji poslechl, ale jaksipořád se jí nedokážu dostat po kůži... teda není to úplně špatné, pár věcí je tam opravdu skvělých, ale do těžkých skladeb (teď zrovna nevím, jak se jmenují, ale vy, co to album znáte, asi víte, co tím myslím) se jaksi neumím ponořit.
takže ve zkratce jen pár mých dojmů:
- hodně příjemně mě překvapilo vcelku hojné použití samplů a různých mašinek, které dělají zvuk nahrávky velice pestrý, moderní ale přitom elegantní
- hodně mě překvapil (a teď opravdu nevím, jestli příjemně nebo ne) richardův hlas, který byl úplně jiný, než jsem čekal - jak výrazem tak i hloubkou a jistou ušlechtilostí mi velice připomínal briana ena, někdy i davida bowieho (ikdyž to možná bylo spíš těmi samply, které bowie ve své muzice taky hodně používá)
- mírně mě zklamalo, že jsem ani jednou neuslyšel čistý zvuk klavíru, který mám s rickem pevně spojený hlavně ze starších floydovských věcí. nevím, jak ostatním, ale mě to na albu chybělo docela dost a přitom si myslím, že některým skladbám by krásný zvuk klavíru minimálně prospěl (ne-li by byl ještě lepší...)
p.s.: nechám to chvilku uležet a dám albu ještě nějaký čas a uvidím, jak mi bude šmakovat za pár týdnů, abych vám pak podal report, jak to se mnou a s broken chinou nakonec dopadlo
- hodně příjemně mě překvapilo vcelku hojné použití samplů a různých mašinek, které dělají zvuk nahrávky velice pestrý, moderní ale přitom elegantní
- hodně mě překvapil (a teď opravdu nevím, jestli příjemně nebo ne) richardův hlas, který byl úplně jiný, než jsem čekal - jak výrazem tak i hloubkou a jistou ušlechtilostí mi velice připomínal briana ena, někdy i davida bowieho (ikdyž to možná bylo spíš těmi samply, které bowie ve své muzice taky hodně používá)
- mírně mě zklamalo, že jsem ani jednou neuslyšel čistý zvuk klavíru, který mám s rickem pevně spojený hlavně ze starších floydovských věcí. nevím, jak ostatním, ale mě to na albu chybělo docela dost a přitom si myslím, že některým skladbám by krásný zvuk klavíru minimálně prospěl (ne-li by byl ještě lepší...)
p.s.: nechám to chvilku uležet a dám albu ještě nějaký čas a uvidím, jak mi bude šmakovat za pár týdnů, abych vám pak podal report, jak to se mnou a s broken chinou nakonec dopadlo
there´s no dark side of the moon, really. matter of fact it´s all pink.
Taky se to dá překládat jako rozbitá, pokažená. moc jsem ti s tím ale nepomoh, co?fernetti píše:tak už tu zlomenou čínu (nevíte někdo, proč takový název? mě nic nenapadá...)
Slyšel jsem to pouze jednou a už je to nějaká chvíle, utkvěl mi v hlavě akorát právě ten "jiný" Rickův hlas. Ale na první poslech to nebylo špatné.
To je v pohodě, já jsem si to musel pustit desetkrát a nelíbilo se mi to ani trochu, ale asi po roce jsem si to pustil a začal jsem při poslechu klimbat a asi tím poslechem v podvědomí jsem pochopil, co tím chtěl hudebník říct.fernetti píše:tak už tu zlomenou čínu (nevíte někdo, proč takový název? mě nic nenapadá...) mám přes týden doma a párkrát jsem si ji poslechl, ale jaksipořád se jí nedokážu dostat po kůži... teda není to úplně špatné, pár věcí je tam opravdu skvělých, ale do těžkých skladeb (teď zrovna nevím, jak se jmenují, ale vy, co to album znáte, asi víte, co tím myslím) se jaksi neumím ponořit.
Mám sice slabé znalosti Angl., ale není to "rozbitý porcelán"?Jádro píše:Taky se to dá překládat jako rozbitá, pokažená. moc jsem ti s tím ale nepomoh, co?fernetti píše:tak už tu zlomenou čínu (nevíte někdo, proč takový název? mě nic nenapadá...)
Slyšel jsem to pouze jednou a už je to nějaká chvíle, utkvěl mi v hlavě akorát právě ten "jiný" Rickův hlas. Ale na první poslech to nebylo špatné.
To mě tak nějak nenapadloJend píše:Teď jsem díval do slovníku a porcelán se opravdu řekne "china" Takže máš pravdu.
Musíš tam mít "china" s malým c, aby to byl ten porcelán a ne čína To se ti tam asi vloudilo proto, že to bylo na začátku řádku, kterej nevím proč začínaj vždy velkým písmenem:)Jend píše:Slova "Broken China" použil i Roger Waters v textu Each Small Candle:
...He picks his way back through the broken China of her life...
Ve světle nových skutečností (china = čínský porcelán) bych to hodně volně přeložil asi tak, že se vrátil (doslova si vybral cestu zpět) do jejího polámanýho (rozvrácenýho, pohnutýho či co) života ... Tak teď si to nějak přeber
Ještě že se nemusím živit překládaním básní, natož Rogerovejch textů
Už jsem se setkal i s názorem, že On An Island je taky depka Je fakt, že Castellorizon k tomu nemá dalekoJana píše:Broken China je těžký poslech, žádná oddechovka (jako on an island )
Koukám, že jsem se ale nějak odchýlil od tématu:)
někdy v létě během turné on an island se měl prý rick v nějakém rozhovoru zmínit, že přes zimu bude dělat na novém albu (šlo vlastně o jeho vysvětlení, proč nebude hrát s watersem na jeho turné, kde byl rick rogerem přizván ke spolupráci). takže na 99% bych si tipnul, že novou desku vydá i pan wright. já bych z toho měl moc velkou radost, protože on skládá skvělé věci furt:)bery píše:Nevíte někdo něco o tom jestli Rick chystá něco nového? Prý něco jo, já jsem na to strašně zvědavý, určitě si pozve i Davida.
Bezpochyby to bude další lahůdka stejně jako Broken China.
there´s no dark side of the moon, really. matter of fact it´s all pink.