tak se po delší odmlce vracím zpět do toho témátka věnovaného on an island: došlo mi totiž dlouho očekáváné, ježíškem až z daleké ameriky poslané, mattem johnsem posvěcené cd+dvd on an island! třikrát hip hip hurá
(už jsem se fakt bál, že na mě zapomněli...)
první věc, co mě překvapila: tohle kombo zabalené v celofánu není s červeným proužkem, jak je běžně v prodeji, ale jde o samotné cd v originální knížečce s černým hřbetem a k tomu druhé dvd zabalené v obyčejné papírové obálce na zadní straně opatřené nápisem "for promo only"! oni si fakt asi myslí, že bych to dývko střelil nebo co
...
samotné cd recenzovat nebudu, názorů na něj už padlo fůra a skoro všichni z nás jej už slyšeli, takže se vyjádřím jen ke koncertnímu dvd:
1. take a breath - koncert v RAH:
pro mě asi nejslabší věc z celého dvd
teda ne, že by pánové nehráli jak ďas, to ani náhodou, jejich výkon byl skvělý, ale: - zvuk je jaksi měkký, na tuhle skladbu docela málo agresivní (ve srovnání s ostatními věcmi, které z OAI hráli gilmour a spol. naživo, byla tahle pecka vždycky o dost víc "ohulená" - v tom dobrém slova smyslu! tady ale zvuku něco chybělo - po shlédnutí dalších videjí jsem pochopil co přesně: basa nebyla slyšet skoro vůbec a ani bicí nebyly moc prezentní a rozlišené. obraz byl ještě o dost horší: při prvním náhledu na svém 17´´ monitoru jsem se až hrozil - zašuměné (mám na mysli digitální šum - kdo trochu ví, co se tím vyjadřuje např. u foťáků, chápe, co tím myslím), místy až zoufale (např. tohle bylo vidět na dvd pulse, ale pouze při pohledech z dálky na podium ve tmě, jinak to tak hrozné nebylo), někde byly záběry rozpadlé do kostiček (aneb komprimace jak prase...) nezvládnuté přechody mezi výbuchy světel a následnými tmavými pasážemi, z kterých bolí oči, docela dost na můj vkus rychlé prostřihy a prolínačky - delší záběr než nějakých pět sekund aby člověk pohledal... zkrátka a dobře: modlím se, aby se TOHLE na chystaném dvd z koncertů v RAH nikdy neobjevilo, páč to bude průser jak mraky. na obyčejné tv to ale nevyzní zase tak tragicky, takže doufám, že si s tím zodpovědní pánové ve studiu ještě pohrají a dají do placu už opravdu reprezentativní záznam, ne tento lepší proshot
2. astronomy domine v abbey road
skvělá pecka, která se pánům opravdu moc moc moc povedla! kytary řinčí o sto šest, energie a radost stejná jako před (já to ani psát nebudu, jak dávno...) lety. vynikajíci zvuk i obraz (to se s předchozí take a breath nedá srovnávat), bohužel jen jedna skladba z této zajímavé session. jak už jsem psal jinde tady na fóru: toto musí vyjít celé ven, ne jen astronomy domine! tajně doufám, že tento celý záznam bude druhou částí dvd z RAH.
3. celá AOL session, tzn. šest skladeb naživo:
vynikající zvuk, rozhodně nejlepší z celého dvd! videa těchto nahrávek jsou už docela profláklá, takže jsem si říkal, že mě aol session už ničím nepřekvapí, ale je to přesně naopak
když jsem to dnes doma okotlil na svém stereu, spadla mi čelist, jak byl zvuk plný, přesný, ostrý a kdovíjak skvělý. prostě mazec. bohužel kvalita videa není o moc lepší než ta, kterou jsme si mohli prohlížet na stránkách aol music, resp. tahat z torrentů. opět: na tv to není tak strašné a koukat se na to rozhodně dá, kdo neví, jak vypadal původní prťavý obrázek na monitorech pc, tak nic nepozná. ti, kdo srovnání mají, litují, že nedali na dvd originální videozáznam, tzn. nezkomprimovaný obraz. ale je to fakt jenom malá muška, na kterou po minutě poslechu skvělého muzikantského výkonu ihned zapomenete.
když to shrnu: jak jsem si původně říkal, že tuhle edici cd+dvd on an island ani mít nemusím, páč aol sessions znám, RAH uvidím na samostatném dvd a abbey road se štěstím na dvd taky (přinejhorším si ho sosnu přes torrent), tak dneska říkám JO!
jak je samotné cd OAI krásné, ale samotné vyzní někdy až příliš nostalgicky (nebo unyle, pomale, kolébavě, introvertně - to ať si každý za sebe dosadí podle svého gusta), tak druhá část v podobě dvd projasní zasněné oko posluchače o skvělé muzikantské výkony a vynikající muziku té nejvyšší kvality, která září, elektrizuje a baví!
there´s no dark side of the moon, really. matter of fact it´s all pink.